Снимки на десетки отсечени дървета около водоем в района на благоевградското

...
Снимки на десетки отсечени дървета около водоем в района на благоевградското
Коментари Харесай

`Кой и защо изсече дървета около водоем край благоевградското село Дъбрава?

Снимки на десетки отсечени дървета около водоем в региона на благоевградското село Дъбрава, който от години не действа като подобен, предизвикаха масово възмущение в обществените мрежи. Това е обичано място за отмора измежду природата за стотици поданици на община Благоевград, които подкрепят и локалната самодейност за превръщането на района към селото в туристическа дестинация. Кой изряза дърветата и за какво?

Един от възмутените поданици на община Благоевград, който разгласява в обществените мрежи и фотоси от района с изрязаните дървета, е Росен Георгиев, ръководител на Асоциацията за европейско развиване на българското село и някогашен кмет на село Дъбрава. Той установил всеобщата сеч точно на Великден, когато излязъл на разходка със фамилията си. 

„ Това е водоем, който се намира на напълно малко разстояние на село Дъбрава, от остатъчните активи на Административнопроцесуален кодекс. Този водоем приличаше на естествено езеро с прелестна растителност . Дърветата бяха на повече от 50-60 години „, описа Георгиев пред БНР. За него е необичайно, че „ водоем, който не се експлоатира, бива почистван “.

Повече от 30 години този водоем не е употребен. Той няма натурален приток на вода . Единственият метод за пълненето му е посредством помпена станция на река Бистрица, която от дълго време не действа. Цялата съпътстваща инфраструктура е разрушена. Поливната система е изцяло разграбена, занемарена и коства милиони да бъде възобновена . “

Почистването на водоема и региона към него е било осъществено от Предприятието за ръководство и стопанисване на язовирите . От там обаче упорстват, че е отстранена растителността единствено във водоема и че той е годен за прилагане.



Това е единствено един от общо 182 язовира и водоема, предадени на държавното дружество , което има ангажимент да ги направи безвредни и да ги приведе в деяние при нужда.

„ Ние го приехме от общината този водоем, той на процедура е язовир, и започнахме да го експлоатираме. Там е неприемливо по язовирната стена да има дървета, шубраци , които пречат да вижда дали може да се появи някаква дестилация, някакъв теч. Язовирната стена е почистена, към нея нищо не е рязано „, твърди шефът на поделението за Югозападна България Харизан Тамахкяров. По думите му преливникът е измит.

В момента той се цялостни, по довеждащ канал приижда вода . Ще се изпълни, колкото е належащо. “

„ Ние отговаряме за сигурността на този язовир. Ако не го експлоатираме според условията, на нас ще ни бъдат наложени наказания от проверяващия орган “, разяснява шефът.

На всичките предадени 182 язовира са били направени проучване, техническа документи, стратегии за механически надзор, твърди Тамахкяров.

„ За тези язовири, които сме приели, вършим всичко допустимо да бъдат безвредни, да бъдат осъществени основни поправки , с цел да се употребяват, когато е належащо. “

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР